Η ιστορία του Γέρακα – 2η Ενότητα (Γράφει ο Κώστας Στρίκος) Παλλήνη Press | Ανθούσα-Γέρακας-Παλλήνη | Το πρώτο blog της πόλης !!!
ΚΑΡΠΟΥΖΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ: Λογιστικές και Φοροτεχνικές Εργασίες - Φειδιππίδου 20 Παλλήνη - Τηλ: 210 6664218 - http://k-taxis.gr/..."

Η ιστορία του Γέρακα – 2η Ενότητα (Γράφει ο Κώστας Στρίκος)

Written By Παλλήνη Press on Τρίτη 4 Μαρτίου 2014 | 10:44 π.μ.

unnamed (1)

Γέρακας: Άνθρωποι, μνήμες και ιστορία

Από το αρχείο του Δημ. Στρίκου

Γράφει ο Κων/νος Στρίκος

Με την έναρξη της νέας χρονιάς, εύχομαι σε όλους χρόνια πολλά, δημιουργικά και υγεία για εσάς και τις οικογένειές σας.

Σε ότι αφορά την προηγούμενη ιστορική αναδρομή που δημοσιεύτηκε όσο και σε εκείνες που θα ακολουθήσουν, στηρίζονται σε γεγονότα που έζησαν οι πρωταγωνιστές με ονόματα, καταστάσεις και πρόσωπα της πολιτείας, συμβάλλοντας στην δημιουργία της Κοινότητας και δεν επιδέχονται καμία απολύτως αμφισβήτηση, διότι δεν είναι προϊόντα στιγμιαία αλλά επίπονος προσπάθεια δέκα ετών, ομάδας ανθρώπων που πίστεψαν στο σκοπό αυτό με υπομονή και επιμονή και ανέλαβαν την διαδικασία αυτή με πλήρη ανιδιοτέλεια, για το καλό του τόπου μας.

Έτη 1971-1974

Δήμαρχος την εποχή εκείνη στην Παιανία ήταν ο Αντωνίου, στον οποίον είχαν αποταθεί τρεις φορές οι προαναφερθέντες συμπολίτες μας που ασχολούντο με τον Γέρακα, εξ ονόματος όλων εκείνων οι οποίοι στήριζαν τις προσπάθειες τους, εγγράφως και προσωπικώς, με την ελπίδα να δώσει λύση στα προβλήματα της περιοχής μας αλλά δυστυχώς δεν εισακούονταν.

Επόμενη κίνηση ήταν να καταφύγουν στον τότε Νομάρχη Ανατολικής Αττικής Δημ. Κωστόπουλο, ο οποίος τους υποσχέθηκε ότι εφόσον προσκομίσουν το αίτημα τους (αυτό της δημιουργίας κοινότητας) υπογεγραμμένο από το 70% των εκλογέων του Γέρακα, διαδικασία αρκετά χρονοβόρος, θα το έκανε δεκτό. Και πάλι όμως παρουσιάζονταν προβλήματα αφού ορισμένοι που στην αρχή υπέγραφαν, στη συνέχεια έστελναν στο γραφείο του Νομάρχη ανακλητικές υπογραφές δημιουργώντας αρνητικές εντυπώσεις και πρόβλημα στην όλη διαδικασία. Μικρός αριθμός αλλά ουσιαστικός.

Ακολούθησε και δεύτερη και τρίτη προσπάθεια αλλά απέτυχε για τον ίδιο λόγο. Άλλη επιλογή δεν υπήρχε πλέον παρά η έγγραφη καταφυγή με όλο το ιστορικό των αιτημάτων τους στον τότε Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπ. Εσωτερικών κ. Στυλ. Πατακό ο οποίος εντός 15 ημερών τους κάλεσε στο γραφείο του παρουσία του Δημάρχου Παιανίας Αντωνίου και του Γραμματέα του Δήμου. Έχοντας στο γραφείο του ο Υπουργός και διαβάζοντας τα αιτήματα των κατοίκων ρωτούσε για ένα προς ένα τον Δήμαρχο και διαπίστωνε ότι επί των δικαίων αιτημάτων χιλίων πεντακοσίων περίπου κατοίκων δεν είχε διεκπεραιώσει απολύτως τίποτα. Δίνει λοιπόν ο ίδιος εντολή στον Γ. Γραμματέα του Υπουργείου που παρίστατο να πράξει τα δέοντα ώστε να δοθεί λύση προκειμένου ο Γέρακας να αποσπαστεί από την Παιανία και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες διεξαγωγής εκλογών και η δημιουργία Κοινότητας, με τον όρο όμως πάλι να υπάρχει το 70% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους όπως ο νόμος όριζε.

Σε παρέμβαση τότε του πατέρα μου ο οποίος διαβλέποντας τον κίνδυνο να επαναληφθεί το ίδιο πρόβλημα των ανακλητικών όπως γινόταν με τον Νομάρχη, παρενέβη και εξιστόρησε στον Υπουργό τι είχε συμβεί μέχρι τότε. Ο ίδιος κατάλαβε αμέσως, σηκώθηκε από την καρέκλα του και με τόνο αυστηρό είπε: « φέρτε μου εσείς τις υπογραφές και δεν θα υπάρξει καμία ανακλητική ».

Και ενώ πίστεψαν ότι το θέμα ξεμπλόκαρε και επιτέλους θα έπαιρνε την δρόμο του, δυστυχώς κατά το χρονικό διάστημα της συλλογής των υπογραφών αλλάζει το πολιτικό σκηνικό με τα γνωστά γεγονότα του 74¨ τα οποία δεν επέτρεψαν την συνέχιση των προσπαθειών, οπότε τα πάντα έπαυσαν.

unnamed

Έτη 1975-1979

Με την μεταπολίτευση Νομάρχης Ανατολικής Αττικής ήταν ο Νικήτας Κωβαίος, ο οποίος σε συνάντηση που είχαν έδειξε ενδιαφέρον, έχοντας την διάθεση και την πολιτική πυγμή να συμβάλει στην λύση του εγχειρήματος, με τον οποίο ξεκίνησαν εκ νέου τον ίδιο ελπιδοφόρο αγώνα.

Κατόπιν πολύμηνων επαφών με τον ίδιο, αποφασίζουν από κοινού να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στο Γέρακα στην ταβέρνα του Παπαδογιωργάκη “Η Πηγή” έναντι του χώρου που σήμερα βρίσκετε το 1ο Δημοτικό, με σκοπό την ευρύτερη συζήτηση και επικοινωνία του ιδίου με περισσότερους κατοίκους για να δώσει λύση παρουσία όλων, αλλά και με την ανάπτυξη χαρτών για να οριστούν τα σύνορα και να προχωρήσει η διαδικασία. Δίχως αυτή τη φορά της υποχρέωσης του 70% των υπογραφών όπως γινόταν παλαιοτέρα. Μετά την λεπτομερή ανάπτυξη πλήθους προβλημάτων από τους ίδιους τους διοργανωτές αλλά και κατοίκους της περιοχής και κατά την διαδικασία οριοθέτησης των συνόρων της νέας Κοινότητας, το κλίμα συνοχής που διαφαίνονταν διαταράχθηκε από πέντε έξι στην κυριολεξία άτομα που παρίσταντο επί συνόλου 60 και πλέον, γνωστοί και μη εξαιρετέοι, οι οποίοι διέκοψαν την συζήτηση και φώναξαν: εμάς ποιος μας ρώτησε;

Άγνωστο τείνων τα συμφέροντα εξυπηρετούσαν… …

Ο Νομάρχης αιφνιδιάστηκε, δίπλωσε τους χάρτες βλέποντας της αντιδράσεις τους και την ένταση που δημιουργείτο και εκνευρισμένος είπε: « βρείτε τα και ξαναρθείτε ».

Τελικά αποδείχθηκε ποιοι ήταν οι υπεύθυνοι των μέχρι τότε ανακλητικών υπογραφών και της κωλυσιεργίας των προσπαθειών, οι οποίοι δεν ήθελαν την ανεξαρτητοποίηση του Γέρακα και εξυπηρετούσαν προσωπικά συμφέροντα. Έτσι ένας νέος κύκλος αγώνων ξεκίνα και αναζήτηση νέας γραμμής πλεύσης σε ανώτατο επίπεδο.

Ο κ. Ηλίας Κατσίφας, ως υπάλληλος του Υπ. Προεδρίας τότε, και ο πατέρας μου, θεώρησαν ότι θα ήταν καλό και συντομότερο για την υπόθεσή μας να γίνει μια συνάντηση με τον Υπουργό Προεδρίας κ. Κ. Στεφανόπουλο, τον μετέπειτα Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το ραντεβού κλείστηκε με τους κυρίους Δημ. Στρίκο, Παν. Ρούτη, Χρ. Γιαννόπουλο, και τους θανόντες σήμερα Παν. Τσαλιαγκό, Ισ. Λαγκώνη. Περιμένοντας στο σαλόνι για να τους δεχθεί ο Υπουργός έρχεται δίπλα τους - για φιλική επίσκεψη με τον Υπουργό - ο μακαριστός σήμερα ηγούμενος της Ι. Μονής Πεντέλης Θεόκλητος Φεφές. Συζητώντας μαζί τους έδειξε έντονο ενδιαφέρον αλλά και ότι γνώριζε την κατάσταση του τόπου μας, χάρηκε που λίγοι άνθρωποι ξεκίνησαν για να λύσουν ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα και μάλιστα τους παρακάλεσε να τον αφήσουν να χειριστεί προσωπικά το θέμα τους στον Υπουργό. Εντύπωση όμως τους έκανε ότι κατά την είσοδό τους στο γραφείο μπήκε και ο ίδιος και παίρνοντας το λόγο πρώτος του είπε: « Κωστή δεν ξέρω τι θα κάνεις, έχουν δίκιο σε αυτά που θα σου πουν, και θέλω προσωπικά να βοηθηθεί αυτή η περιοχή που την ξέρω, το ταχύτερο δυνατό». Αυτό ήταν το καθοριστικό σημείο. Ο Υπουργός με την συζήτηση που είχαν κατάλαβε και σε μία κάρτα του που τους έδωσε με λίγες λέξεις προς τον Υφ. Εσωτερικών Γ. Σουφλιά τους άνοιγε την πόρτα για ένα ραντεβού μαζί του γράφοντας σε αυτήν : « φίλε Γιώργο οι φέροντες το παρών σημείωμα θέλω να τύχουν δικαίωσης στο αίτημά τους ». Πράγματι το ραντεβού έγινε και ο Υπουργός τους παρέπεμψε στο Γ. Διευθυντή του Υπ. Εσωτερικών, υπεύθυνο επί θεμάτων τοπικής αυτοδιοίκησης Θανάση Παπαθανάση.

Συνέχεια στο επόμενο φύλλο…

Δείτε και αυτό

Η ιστορία του Γέρακα – 1η Ενότητα (Γράφει ο Κώστας Στρίκος)

Η συγγραφή χωρίζεται σε ενότητες με την πρώτη και την δεύτερη να έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί στην εφημερίδα “η ΦΩΝΗ του Γέρακα”.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα λογοκρίνονται ή και θα διαγράφονται. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση...