ΟΙ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΥΣΕΞΟΝΤΩΤΟΥ ΖΙΖΑΝΙΟΥ CYPERUS ROTUNDUS (Γράφει η Γραμματέα Αναστασία, δημότης Παλλήνης) Παλλήνη Press | Ανθούσα-Γέρακας-Παλλήνη | Το πρώτο blog της πόλης !!!
ΚΑΡΠΟΥΖΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ: Λογιστικές και Φοροτεχνικές Εργασίες - Φειδιππίδου 20 Παλλήνη - Τηλ: 210 6664218 - http://k-taxis.gr/..."

ΟΙ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΥΣΕΞΟΝΤΩΤΟΥ ΖΙΖΑΝΙΟΥ CYPERUS ROTUNDUS (Γράφει η Γραμματέα Αναστασία, δημότης Παλλήνης)

Written By Παλλήνη Press on Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014 | 12:16 μ.μ.

cyperus 1To ζιζάνιο cyperus rotundus βρίσκεται στις υποτροπικές, τροπικές περιοχές. Στην Ίνδία ονομάζεται Ναγκαμόθα και ανήκει στην οικογένεια Cyperaceae. Πρόκειται για ενα ζιζάνιο, ο βλαστός του οποίου στην βάση, γίνεται παχύτερος και καταλήγει σε ρίζωμα. Τα φύλλα είναι μακριά, τα οποία και ξεπερνάνε το ύψος του βλαστού. Τα ανθη βρίσκονται σε ταξιανθία.

Φυτοχημικές έρευνες έχουν δείξει οτι τα βασικά χημικά στοιχεία του είναι τα αιθέρια έλαια, τερπενοειδή, φλαβονοειδή κα.

cyperus 2

Παρουσιάζει ποικίλες θεραπευτικές δράσεις οι οποίες συνοψίζονται παρακάτω.

· Το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, στην σαπωνοποιία αλλά και στις κρέμες για την απώθηση εντόμων.

· Εκχύλισμα απο το ρίζωμα μαζί με βλαστούς του tinosprora cardifolia και αποξηραμένο τζίντζερ χρησιμοποιείται για την θεραπεία της μαλάριας.

· Το ίδιο εκχύλισμα μαζί με τα φύλλα των ειδών fuaria indica, swertia chiraytia, μαύρο πιπέρι και τζίντζερ, χρησιμοποιούταν για την θεραπεία του τυφοειδούς πυρετού.

· Το ρίζωμα το οποίο έχει κονιορτοποιηθεί μαζί με το πράσινο τζίντζερ και μέλι, χρησιμοποιούνταν για την αντιμετώπιση της δυσεντερίας αλλά και των γαστρικών προβλημάτων.

· Εκχύλισμα του ριζώματος σύμφωνα με πειράματα που έγιναν στο εργαστήριο, δρά απωθητικά εναντίον των κουνουπιών

· Το αιθέριο έλαιο φαίνεται να είναι αποτελεσματικό εναντίον διάφορων βακτηρίων αλλα και μυκήτων οπως είναι διάφορα στελέχη του bacillus subtilis, esherischia coli, pseudomonas aeruginosa ,staphylococcus aureus, candida parapsilosis, aspergillus fumigatus , fusarium oxysporum κτλ

cyperus 3

· Παρουσιάζει επίσης αντισπασμωδική και αντιδιαρροική δράση

· Μείωση της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων

· Επούλωση των πληγών

· Τέλος θα πρέπει να αναφέρουμε οτι το φυτο χρησιμοποιούνταν για την υγιεινή του στόματος και των δοντιών στην αρχαία εποχή. Αυτό διεπιστώθη σε έρευνες σκελετών ηλικίας 9000 ετών. Στα άτομα αυτά βρέθηκε πληθώρα ουσιών οπως είναι άμμος, γύρη, φυτικές ίνες. Επίσης βρέθηκαν συστατικά του φυτού cyperus rotundus. Το συγκεκριμένο φυτό φαίνεται οτι παρεμποδίζει την εμφάνιση τερηδόνας διότι λόγω των αντιμικροβιακών ιδιοτήτων που παρουσιάζει. Τα συστατικά που περιέχονται εκεί, παρεμποδίζουν την εμφάνιση του streptococcus mutans, ένα βακτήριο το οποίο καταστρέφει το σμάλτο του δοντιού και οδηγεί σε καταστροφή του.

cyperus 4

Συμπέρασμα. Το ζιζάνιο είναι ένα απο τα πιό απειλητικά και δυσεξόντωτα ζιζάνια τα οποία έχουν εξαπλωθεί παγκοσμίως. Παρόλα αυτά, χρησιμοποιούνταν στην παραδοσιακή ιατρική για την θεραπεία του πυρετού, των γαστρεντερικών παθήσεων, την δυσμηνόρροια κα. Επίσης, συστήνεται να χρησιμοποιείται το φυτό, σύμφωνα με την σύγχρονη εναλλακτική ιατρική, στην θεραπεία της ναυτία , του πυρετού και των φλεγμονών, αλλά και ως παυσίπονο, μυοχαλαρωτικό και διάφορων άλλων διαταραχών.

cyperus 5

Γραμματέα Αναστασία

Γεωπόνος ΓΠΑ

anastagra@yahoo.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα λογοκρίνονται ή και θα διαγράφονται. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση...