Καλλιεργώντας πατάτες σε τσουβάλια. (Γράφει η Γραμματέα Αναστασία, δημότης Παλλήνης) Παλλήνη Press | Ανθούσα-Γέρακας-Παλλήνη | Το πρώτο blog της πόλης !!!
ΚΑΡΠΟΥΖΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ: Λογιστικές και Φοροτεχνικές Εργασίες - Φειδιππίδου 20 Παλλήνη - Τηλ: 210 6664218 - http://k-taxis.gr/..."

Καλλιεργώντας πατάτες σε τσουβάλια. (Γράφει η Γραμματέα Αναστασία, δημότης Παλλήνης)

Written By Παλλήνη Press on Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014 | 2:00 μ.μ.

Ειναι δυνατόν να καλλιεργηθεί η πατάτα ακόμα και σε ένα διαμέρισμαΕίναι δυνατόν να καλυφθούν οι ανάγκες μίας οικογένειας σε πατάτα ακόμα και άν αυτή διαμένει σε πολυκατοικία;

Η απάντηση είναι ΝΑΙ. Μπορεί καποιος να καλλιεργήσει πατάτα ακόμα και σε τσουβάλια.

Η πατάτα είναι ίσως το πιό δημοφιλές λαχανικό που υπάρχει. Απο αυτήν εξαρτάται η διατροφή του μεγαλύτερου πληθυσμού της γής. Αρκεί να αναφέρουμε τις καταστροφικές συνέπειες της σήψης της πατάτας το 1845-1849 στη Ιρλανδία. Εξαιτίας της καταστροφής της παραγωγής, αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στην Αγγλία, Καναδά, ΗΠΑ, Αυστραλία, περισσότεροι απο 2.000.000 Ιρλανδοι προκειμένου να μην υποστούν τις άμεσες συνέπειες της πείνας.

 

Καλλιέργεια. Ο πρώτος και πιο σημαντικός παράγοντας για την επιτυχία της πατατοκαλλιέργειας , είναι η επιλογή του πατατόσπορού. Για να καλλιεργήσουμε πατάτες, φυτεύουμε αυτές που έχουν φύτρο. Άν οι πατάτες έχουν περισσότερα από ένα φύτρο, τις κόβουμε  σε τόσα κομμάτια όσα είναι τα φύτρα, και τις φυτεύουμε. Σε 20 ημέρες απο την φύτευση, θα αρχίσουν να βγαίνουν στο  χώμα, τα νεαρά φυτάρια. Για επίτευξη καλύτερης παραγωγής θα πρέπει να χρησιμοποιείται πιστοποιημένος πατατόσπορος. Απο έναν πατατόσπορο μπορούν να προκύψουν πάρα πολλοί κόνδυλοι. Τα πειράματα απέδειξαν οτι η επιλογή μετρίου μεγέθους πατατόσπορου αυξάνει τις αποδόσεις.

Εποχή φύτευσης. Οι πατάτες κανονικά φυτεύονται τον Μάρτιο, για συγκομιδή κατα την διάρκεια του καλοκαιριούεως το φθινόπωρο και φύτευση απο τον αύγουστο με σεπτέμβριο για συγκομιδή κατἀ τους χειμερινούς μήνες.

Πως φυτεύουμε το σπόρο στα τσουβάλια. Ακολουθούμετρία βήματα:


• Γεμίζουμε το τσουβάλι με καλής ποιότητας χώμα μέχρι το 1/3 αυτού. Τοποθετούμε τους κονδύλους, είτε ολόκληρους είτε κομμένους. Τα φύτρα θα πρέπει να βρίσκονται προς την επάνω μεριά. Εν συνεχεία, τοποθετούμε άλλη μία στρώση χώματος και μετά τοποθετούμε άλλους δύο κόνδυλους. Τέλος καλύπτουμε το υπόλοιπο χώρο του τσουβαλιού με χώμα.
• Ποτίζουμε και τοποθετούμε το τσουβάλι σε ένα δροσερό φωτεινό μέρος.

• Περιμένουμε την βλάστηση



Ενδεχομένως να βάλουμε λιπασμα και κάθε εβδομάδα.Καλής ποιότητας λίπασμα για την πατάτα είναι το Ν:P:K,4-6-12+4MgO. Eπίσης θα πρέπει να ποτίζουμε μόλις αρχίζει το χώμα να ξηραίνεται.

 

Συγκομιδή. Η ημερομηνία συγκομιδής διαφέρει άναλογα με το μέγεθους του πατατόσπορου που έχουμε φυτέψει και την εποχή βλάστησης. Αρχίζουμε να συγκομίζουμε περίπου 10 εβδομάδες μετά απο την φύτευση. Καλό είναι να ελέγξουμε το μέγεθος των κονδύλων πρίν τους συγκομίσουμε. Εάν είναι μικροί, τους αφήνουμε ακόμα λίγο. Οι κυριότερες ποικιλίες συνήθως αφήνονται για τουλάχιστον δύο εβδομάδες αφότου τα φύλλα και οι βλαστοί αρχίζουν να μαραίνονται.

Διατήρηση των κονδύλων μετά την συγκομιδήΑφήνουμετους κονδύλους σε ένα ξηρό και καλά αεριζόμενο μέρος για λίγες ώρες προκειμένου να στεγνώσουν. Μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε και σε χάρτινες συσκευασίες ή σε τσουβάλια σε σκοτεινό, ξηρό και δροσερό μέρος.

 

Γραμματέα Αναστασία

Γεωπόνος ΓΠΑ

anastagra@yahoo.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα λογοκρίνονται ή και θα διαγράφονται. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση...